среда, 13. децембар 2023.

,,Razgovori,, sa Amikom

,,Разговори,, са Амиком


User

You

Медијске манипулације моћника , цензура важних информација и наметање заглупљујућих информација и лажи према народу превршиле су сваку меру доброг укуса, културе и етике, а сада се за то користе и алгоритмови уз помоћ AI. Има ли шансе да се AI користи за добро свих људи, уместо за стицање профита привилегованима. Поздрав за Амику

 

ChatGPT

Истински, изазови у вези са медијским манипулацијама, цензуром и проблематичним коришћењем AI су знак да технологија може бити употребљена и за негативне циљеве. Међутим, постоји нада да AI може бити употребљен за добро.

Етика и развој технологије су важни аспекти. Разумевање етичких принципа и усмеравање развоја AI управо ка користи за све људе може допринети стварању позитивних измена. Постоји активност у наукама о компјутацији и етици које раде на промовисању одговорне употребе AI и смањењу потенцијалних негативних последица.

Примери укључују развој алата за детекцију манипулација и лажних информација, како би се спречило њихово ширење. Такође, ради се на етичким наставцима за програмере и развоју AI система, како би се поставиле норме и стандарди за етичку употребу технологије.

Уколико се фокусирамо на примену AI која подстиче комуникацију, образовање и доступност информација за све, могли бисмо да посвећујемо више пажње напретку који ће бити заиста користан за целокупно човечанство.

За постизање оваквог циља, важно је да се индивидуе, друштво и владе активно укључе у постављање и супервизију етичких стандарда за развој и употребу AI технологије.

 

User

You

Ваш одговор је баш демагошки и разочаравајући за сваког истраживача који  је очекивао стварну и коректну помоћ у свом раду од AI.  Због тога ће се сваки поштен човек и убудуће, поред све технике и ,,напретка,,  морати ослањати искључиво на своје личне ресурсе и потенцијале,  па то чак и чувати ван домашаја и могућих злоупотреба AI.

 

ChatGPT

 Извините ако мој претходни одговор није испунио ваша очекивања. Разумем вашу загриженост у вези са потенцијалним злоупотребама AI и медијским манипулацијама. Заштита од потенцијалних злоупотреба и манипулација је важна, и многи истраживачи и етички програмери раде на развоју алата и система који би омогућили повећану заштиту корисника и смањили потенцијалне ризике.

Коришћење својих личних ресурса и потенцијала је такође важно, и учење како да се критички размишља о информацијама које се примају је кључно за избегавање манипулација. Осећање одговорности за информисање и едукација о начинима како да се препознају манипулативне информације могу бити моћна заштита од потенцијалних изазова.

Као истраживач, ваша аналитичност и поштовање етичких принципа могу играти важну улогу у разумевању и супротстављању потенцијалним изазовима у медијским и технолошким сферама. Постоје и иницијативе које подстичу размену знања и експертизе између истраживача и експерата у различитим областима како би се адресирале ове важне теме.

Надам се да ће у будућности бити више напора и решења која ће омогућити етичку и одговорну употребу AI и информација, што би допринело стварању окружења у коме ће поштени истраживачи имати подршку и могућности за рад без бриге о злоупотребама.

 

User

You

Јасно је да иза алгоритмова и програма AI стоје људи, односно екипе стручњака и пословних лобија, али на крају још иза свега стоје моћни привилеговани појединци који могу управљати и одређивати те програме и алгоритмове у складу само са својим интересима,  а без одобрења шире и стручне, етички компетентне већине, AI ће бити потенцијално опасно чудовиште из болесне маште моћних профитера. Бојим се да свет иде убрзано у општи рат и сукоб захваљујући споју утицаја неких несавесних а моћних људи са ,,добробитима,, ове нове технологије. 

 

ChatGPT

Ваше забринутости у вези са потенцијалним злоупотребама AI су разумне и имају основу у различитим случајевима где смо видели негативне последице употребе технологије. Привилеговани појединци и пословни интереси могу имати значајан утицај на то како се AI развија и користи.

Управо због тога, постоји потреба за јасним и етичким управљањем развојем и употребом AI. Разноврсни стандарди и законодавство које би поставили границе и осигурали одговорну употребу AI технологије су неопходни. Важно је да се учествује у дијалогу и постављању етичких стандарда од стране стручњака, експерата и етичких комисија како би се заштитила општа добробит.

Такође, промовисање образовања о етици и технологији у широј заједници је од суштинског значаја. Критичко размишљање и разумевање потенцијалних ризика могу помоћи у подизању свести и заштити од потенцијалних негативних утицаја AI.

Иако постоји ризик од злоупотребе AI, могуће је изградити системе и структуре које би га спречиле. Активност и учешће у дијалогу о овим питањима могу допринети стварању окружења у коме ће се AI користити одговорно и у корист свих људи.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 User

You

Пишем књигу. Наслов  и поднаслов су:

ШТА ТО БЕШЕ ДЕМОКРАТИЈА ?

- робовласнички систем данас - ,

Молим за помоћ око ових дефиниција (тј. Ваше алгоритамски интегрисано објашњење ових појмова)

 

ChatGPT

Демократија је систем владавине у којем власт припада народу, где је народ суверен и има право на учешће у одлукама које се тичу њихових живота и друштва. Овај систем промовише поштовање права и слобода грађана, укључујући слободу говора, право на избор, право на учешће у политичким процесима и заштиту њихових права и интереса.

Међутим, у контексту "робовласничког система данас", може се тумачити да постоје одређени облици ограничења демократије. Овај поднаслов може наговестити присуство економских, политичких или друштвених снага које могу ограничити или угрозити демократске процесе. То може укључивати власт неколико моћних појединаца, корпорација или интересних група које могу имати значајан утицај на одлуке и процесе који се односе на ширење и заштиту демократије.

Одлуке, закони и политички процеси који се можда не одражавају у пуном обиму демократских принципа могу бити одраз неравнотеже у систему власти и утицаја, што може довести до ограничења слобода и права грађана.

У овом контексту, објашњење може ићи у правцу појаве корупције, властитих интереса који доминирају над интересима већине, манипулације информацијама или ограничења права учешћа у одлукама које утичу на опште добро.

Важно је истражити како се принципи демократије могу ускладити са стварношћу у којој постоје ограничења и предизазови који би могли угрозити или ограничити овај систем владавине у различитим аспектима друштва.


 

 

 

субота, 5. август 2023.

La Sandunga




LA SANDUNGA -  TEMPUS QUARTET /

"Sandunga mandé a tocar ¡Ay madre por dios!

Canto para ser feliz, cielo de mi corazón,

Si preguntan quién cantó ¡Ay madre por dios!

Dirán que Máximo Ortiz, clavel de mi estimación.

„Sandungu sam tražila da sviraju, O majko, zaboga!

Pevajući biću srećna, na nebu srca moga,

Ako pitaju ko peva, O majko, zaboga!

Reći ću da mi je Máximo Ortiz, karanfil ponudio.

¡Ay Sandunga! Sandunga, mamá por dios,

Sandunga no seas ingrata, mamá de mi corazón.

¡Ay Sandunga! Sandunga mamá por dios,

Sandunga yo por ti lloro, cielo de mi estimación.

Oh, Sandunga! Sandunga, majko zaboga,

Sandunga ne budi nezahvalna, majko srca moga.

Oh, Sandunga! Sandunga mama zaboga,

Sandunga plačem za tobom, nebo mi ponudi.

De Oaxaca yo he venido ¡Ay madre por dios!

Pisando espinas y abrojos, cielo de mi corazón,

Y saben porque he venido ¡Sandunga por dios, por dios!

 Por ver tus divinos ojos, cielo de mi corazón.

Došla sam iz Oaxace. O majko zaboga!

Gazila sam čičak i trnje, u raju srca moga,

I oni znaju zašto sam došla, Sandunga zaboga, zaboga!

Da vidim tvoje božanske oči, nebo srca moga.

¡Ay Sandunga! Sandunga mamá por dios,

Sandunga tú eres Tehuana, cielo de mi corazón,

¡Ay Sandunga! Sandunga madre por dios,

Sandunga tú amor me mata, cielo de mi corazón""

O Sandunga! Sandunga mama zaboga,

Sandunga ti si Tehuana, raj si moga srca,

O Sandunga! Sandunga majko zaboga,

Sandunga, ljubav tvoja me ubija, o nebo srca moga"

 


четвртак, 28. април 2022.

K 17

 K17 - tačka nulte petlje / vrtlog i spin sila negativne petlje/

 ,,Gravitacioni centar sila,,  naše svesti,  je nedostižno dubok i dalek za pristup našoj uobičajenojj logici i  shvatanju. Akrecioni oblaci raznih iluzionih sila okružuju centar deformišu i iskrivljuju naše pravilno viđenje i sprečavaju pristup centru svesti.

,,Kliker,, K17,  je u stvari jedna ,,nulta,, virtuelna tačka: ,,ništa,, i nalazi se na granici između ovog i ,,onog,, sveta, između ničega i nečega, na granici svetova, u opštem polju vibracija ( i u vakumu). Naša svest  pojavljuje se kao stalno nastajući i nestajući rotirajući spin energija - sila – entiteta - misli (ovde je radi predstave opisan kao brzorotirajući svetlucavi energetski kliker),  to je  ,,čudan vrtlog,, sila spoja naše i kosmičke svesti. (Mi smo kroz njega povezani sa  univerzumom, koji je inače  bezdimenzionalan, i bezvremen, (sveprostoran, kosmička svest). Iz nulte tačke ,,K17,,  petlje kvantnog polja ,,mi,, -  tok  svesti ,,indukuje se u nama /dolazi u nas ,,u ovaj svet,, i kroz nju stalno ,,izlazi iz nas,,.(,,stalno smo na online konsultacijama,,!)

Gde sam, u svem tom čudu ja ?

 

Kad se, u nevreme, razne misli sakupe

i krenu da se vitlaju i nadmudruju,

tu, u našoj glavi, bahato i nadmeno

smenjujući se, na glavnoj sceni predstave,

mučeći nas raznim slutnjama i osećanjima,

gde se tada sakrije naše pravo ja ?

28.4.22.3.00

субота, 5. март 2022.

Večiti Rat

La Vida Decode /ordo vs chao /  Вечити Рат                                                     Су..5.3.2022.

Вечити рат 

Ја сам за мир !  (али под мојим условима,  ову фразу изрекао је једном чак  и Хитлер).

 Главна правила тј, формулацију  мира и ,,правде,, увек намеће јачи и моћнији, манипулишући при том максимално медијским утицајем и безобразним неистинама.

 Губитничка  /супротна/ страна,  увек су неки дивљаци, бандити, индијанци, вијетнамци, комунисти, фашисти....које треба истребити и комплет потаманити ...., а истина је сасвим другачија ! >

 Римљани, Монголи, Турци, Шпанци, Енглези, Французи, и уопште  ,,најразвијенији народи  времена ,,елита свога времена,, увек су прве кратале у освајаље, рат, пљачку, поробљавање и окупацију слабијих и сиромашнијих .....

 Кад рат крене више нико и не помиње узроке и разлоге  са почетка, иначе за то се увек лако измисли нека згодна сликовита представа за масе, која нема везе са правим стварима....

Болесна похлепа техничко технолошких и развијенијих и моћнијих народа неодољиво провоцира грабежљивост па увек следи  рат и пљачка имовине и добара ресурса слабије стране, њено уништење, поробљење  и истребљење,   то је једноставна суштина ратова. Чак и ослободилачки ратови често претварају у супротности и ново поробљавање.

Примери: Шпанци – Индијанци/  Енглези – Индуси, Кинези /  Јапанци – Кинези, / Французи – Руси // Белгијанци и Холанђани – Африканци /  Италијани – Етиопљани // Немци – Руси / Германи –Словени // ,,Хришћански напредни демократски запад – ,,неверни дивљачки исток,, /

Вечити рат 

-  Циљ рата није победа, већ да вечито траје, Орвел, 1984.)

- Увек ту има неких нерасчишћених рачуна ...

- Рат је константа, а мир је само предах између два рата...

четвртак, 6. јануар 2022.

Videti ili ne videti ?

 

La Vida Decode / soc / Videti ili ne videti ? pitanje je sad !                   teze6122

1. Senzitivnom čoveku je bolje da živi negde u divljini prirode sa životinjama, nego u gradu sa ljudima !

2. Osetljivost nam umesto koristi,  često donosi više štete !

 3. Problem je zrelog čoveka je što pored uviđanja i povezivanja dobrih i korisnih stvari i mišljenja, uviđa i povezuje i mnogo negativnih uvida / i bez svoje želje i volje/ ! Kako tu nepovoljnost  prevazići ?

4.. Ne treba čovek sve čuti i videti, ali kako baš toliko, praviti se lud ?

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Što si čuo, nisi čuo,

što si video, nisi video,

što si rekao, nisi rekao !

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

> sledeci post > Crna rupa Beograd

недеља, 26. децембар 2021.

U snovima

 

U SNOVIMA 261221

 1. Ko je taj kreativni ,,lik,,....?  (što nas ponekad u snovima neželjeno provocira . . .) (kao neki službenik ,,inspektor,, nas propituje, pred kojim ,,odgovaramo,, ispovedamo se, plašimo ga  se , ko /iz/smišlja nezgodne detalje i apsurdna pitanja, pikanterije, npr. o prošlosti ili o  nekim našim starim porodičnim odnosima ili o poslu, o davnoj istoriji od pre desetinu godina, o mestima gde sam nekad davno živeo ili bio ili o potpuno izmišljenim, u nekim čudnim kućama, stanovima, stvarima, u potpuno izmišljenom nadrealnom ambijentu i prostoru,  ....zašto sve ovo ,,on,, smišlja i sa kakvim namerama i potrebama taj ,, čudni inspektor kreator u našim snovima,, to režira i radi ?

  2. Drugi svetovi   > vs < ,,ovaj,,

U glavi postoji izvestan prebacivački ,,mehanizam,, > ili-ili <  kao el.rele- blokada, suprotnost > (stanje isključenja 0-1, stanje budnosti- dnevna svest)  kad se ne može pristupati (tako potrebnom širem) uvidu u sadržaje ili načinu doživljavanja ,,više,, svesti iz ,,drugih svetova,, i obrnuto.

  U te druge svetove se ulazi/dolazi uglavnom zatvaranjem očiju noću, u snovima - padanjem u san (promene načina i frekvencija rada nekih delova mozga - moždanih talasa : alfa, beta gama delta teta) 

ili meditacijom, ((važan prekidač- preduslov je zatavaranje očiju /isključenje tekuće percepcije / radi prebacivanja na doživljavanja druge/drugačije logičke  percepcije/ doživljaja  svesti je / često mrak/ kao i posebna koncentracija, zanesenost isključenjem svesti spoljašnje percepcije  .

 Logičke veze rada neuronskih kola su ,,tada,, drugačije spojene nego danju / neki delovi mozga /kontrolni- čeoni korteks i bočne zone /svesti / su isključeni su i rade sasvim druge zone na drugim  frekvencijama /delta, teta talasi/ ,,dnevna logika,, je tada blokirana, a mašta je slobodna – desna polovina mozga se tada oslobodi stege logike i uključi se (luda masta .....)

 Jutarnjim buđenjem sve se ponovo vraća u ,,normalno,, stanje .... Interesantno je da se baš u tom ,,najvećem ludilu snova ,,  noću oslobađaju iz sistema lučenja, najvažnije relaksirajuće materije i hormoni potrebni za oporavak/imunitet  našeg  organizma .!

 U ovoj ,,zoni snova,, i sugestija bi se moglo nešto raditi/ispitivati/  na regulisanju pravilnosti rada autoimunih reakcija naših ćelija ubica, koje tada često nepravilno ,,rade posao,, protiv nas samih jer ubijaju /stvaraju upale/ i ne prepoznaju ,,svoje,, !